Onderwijs verbeteren met behulp van BOORconnect

Madeleine
Communicatieprofessional

Deel

Stichting BOOR wil ruim 3.000 professionals met elkaar verbinden; professionals die werkzaam zijn bij ruim 75 scholen, verdeeld over primair, voortgezet en speciaal onderwijs. Hoe verbind je mensen die vooral druk zijn met hun eigen taken en werkzaamheden? Via BOORconnect: een sociaal platform waar ze elkaar leren kennen, kennis delen en elkaar versterken om zo het onderwijs te verbeteren.

Horizontaal en verticaal verbinden

Stichting BOOR heeft als belangrijkste opdracht om het beste denkbare openbaar onderwijs van Rotterdam te geven en de leerlingen maximaal in hun talent te laten ontwikkelen. Dat gaat in dit geval om ruim 75 scholen en 30.000 leerlingen. Om die opdracht te kunnen realiseren wil BOOR de ruim 3.000 medewerkers verbinden, zowel ‘horizontaal’: over scholen heen, als ‘verticaal’: tussen medewerkers en bestuurders.

Nogal een uitdaging, dat verbinden, uit onderzoek bleek namelijk dat medewerkers zich vooral verbonden voelden met de eigen schoollocatie. De diversiteit van soorten scholen en van rollen, en dagdagelijkse drukte van iedereen vergrootten deze uitdaging. Hoe breng je mensen in gesprek die weinig verbinding voelen met andere scholen en druk zijn met hun eigen taken en werkzaamheden? Via BOORconnect, het sociale intranet van Stichting BOOR op basis van Winkwaves Harmonics.

Aandacht voor platform én gedrag 

Een belangrijke voorwaarde bij de implementatie van een nieuw sociaal platform was aandacht voor gedrag. Om die reden koos Stichting BOOR voor een sociaal intranet op basis van Winkwaves Harmonics. Winkwaves specialiseert zich namelijk in een participatiegedreven aanpak: het Harmonics-platform is het begin, de mindset en het gedrag bepalen het succes. 

De kern van de aanpak was om vanuit de grotere ambitie in de echte wereld een volgende stap te bepalen en te zetten. In dit geval wil Stichting BOOR scholieren in hun talent laten ontwikkelen. Hoe kan een sociaal platform daaraan bijdragen? BOOR en Winkwaves besloten het platform in te zetten om mensen verticaal en horizontaal online in gesprek te brengen, namelijk door:

  • Bestuurders te laten delen wat zich bij hen afspeelt, welke keuzes en afwegingen worden gemaakt bij het leiding en richting geven, en medewerkers uit te nodigen hierover mee te praten.
  • Medewerkers te stimuleren in gesprek te gaan over hun werk: wat ze doen, waar ze trots op zijn, welke vragen ze hebben. Om hen zo te verbinden en de kennis en ervaring die ieder heeft zichtbaar en overdraagbaar te maken. Zodat de potentie van leerkrachten beter wordt benut en zo de kwaliteit van het onderwijs verbeterd.

Stimuleren en activeren van deelnemers

Om het juiste gedrag te stimuleren en het gesprek op gang te brengen, werden ambassadeurs ingezet. Zij kregen de opdracht groepen op te zetten, te helpen bij het aanjagen van interactie en verbinding, en bij het betrekken van mensen. Op die manier werd ook de activatie en adoptie van het nieuwe platform breed gedragen.

Een eerste stap hierbij was om bestaande netwerken tussen scholen te versterken. Deze netwerken ontmoetten elkaar al periodiek. Zij werden gestimuleerd om interactie te vergroten via BOORconnect. Daarnaast werd er op het platform een plek gecreëerd voor bestuurders. In bijdrages kunnen bestuurders laten zien waar ze mee bezig zijn en hoe ze belangen van medewerkers behartigen.

Een volgende stap was om een grotere groep te activeren en onboarden. Om aan te sluiten bij bestaande dynamieken en zelf nieuwe initiatieven te nemen. Hierbij werd gewerkt met korte ‘sprints’ om steeds gefocust aandacht aan een volgende groeistap te geven. Bij de sprints kun je denk aan:

  • Uitnodigen van deelnemers via bestaande kanalen;
  • Stimuleren tot verkennen van het platform aan de hand van een online speurtocht waarbij deelnemers kans maakten op een prijs;
  • Stimuleren van herhaalbezoek aan de hand van relevante content onder het mom ‘people come for relevant content, and stay for community’;
  • Vergroten van het aantal deelnemers door het voornaamste motief van niet-deelnemen te achterhalen en aan de hand van die inzichten via een nieuwsbrief de ‘what’s in it for me’ uit te lichten;
  • Activeren van deelname aan de hand van het delen van tips hoe de community helpt, het maken van inspirerende filmpjes en het organiseren van webinars.

BOORconnect verbindt en versterkt

Aan het begin van het traject stond Stichting BOOR voor de uitdaging om ruim 3.000 professionals met elkaar te verbinden. Professionals die werkzaam zijn bij ruim 75 scholen en die vooral druk zijn met eigen taken en werkzaamheden. De wens was dat het nieuwe sociale platform BOORconnect een uitkomst zou bieden door mensen verticaal en horizontaal online in gesprek te brengen. Door bestuurders te laten delen wat zich bij hen afspeelt en medewerkers te stimuleren in gesprek te gaan over hun werk. Het resultaat?

Negen van de tien meest populaire bijdrages zijn bijdrages waarin leidinggevenden updates geven. En onder al deze bijdrages zijn gesprekken met en tussen medewerkers ontstaan, bijvoorbeeld aan de hand van het stellen van verhelderende vragen.

Daarnaast verbindt de top 20 van meest actieve groepen over grenzen heen: zowel de groepen die zijn gekozen om mee te starten zoals het ICT netwerk, het Intern Begeleidersnetwerk en het Taalnetwerk, als ook later gestarte groepen over bijvoorbeeld privacy, onderwijskwaliteit en de doorstroom van primair naar voortgezet onderwijs.

Bij dit traject was gekozen voor een ambassadeursaanpak. En met succes! De ambassadeurs speelden - en spelen nog steeds - een belangrijke rol in het enthousiasmeren en stimuleren van het gewenste gedrag bij deelnemers. Zij plaatsen namelijk meer reacties, meer likes en betrekken meer mensen dan gemiddeld.

Sociaal intranet: ontdek de mogelijkheden voor jouw organisatie

Een sociaal intranet is meer dan een tool, de mindset is minstens net zo belangrijk. Het activeren van deelnemers is een belangrijk onderdeel om van een platform een succes te maken. Daarom maken wij evenveel werk van de software als van een goede participatiegedreven begeleidingsaanpak om meer mensen meer mee te laten doen. Om samen meer te bereiken. En dat doen we sinds 2006 in cocreatie met ongeveer 150 klanten - en daarmee ongeveer 150 inspiratiebronnen.

Ben jij nieuwsgierig hoe een online platform jullie organisatie of community ondersteunt? Wij helpen je graag op weg:


Ook interessant

Harmonizer: flexibel verrijken van Harmonics
community samen werken samenwerkingspartner
Van zenden naar zichtbaar delen
sociaal intranet community working out loud
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.