Begin de dag goed met CuraNet



Deel

De grootste informatiebron binnen CuraMare

CuraMare is de grootste zorgaanbieder op Goeree-Overflakkee, westelijk Voorne-Putten en Schouwen-Duiveland en biedt zorg thuis, in het ziekenhuis en op verschillende behandel- en woonzorglocaties. Hierbij werkt de organisatie nauw samen met zorgverleners in de regio. Hoe blijf je als één van de ruim 3700 medewerkers op de hoogte van nieuws en beleid? Hoe blijf je als zorgverlener op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen? Via sociaal intranet CuraNet: de grootste informatiebron binnen CuraMare.

In gesprek met ...

Margret Kalle: teammanager op locatie De Vliedberg, start haar werkdag met de groepschat van haar team: "Iedereen moet de chat wel lezen, want daar staat dé belangrijkste informatie voor die dag in. De chat zorgt ervoor dat alle neuzen dezelfde kant op staan."

Elma Tanis: secretaresse van Margret: "Ik ben fan van CuraNet! Ik word nog regelmatig gevraagd om iets te plaatsen namens anderen. In plaats daarvan laat ik ze zien hoe ze dat zelf kunnen doen. Als ik iets niet weet over het platform, dan bel ik Mirjam."

Mirjam Nelis: Marketing & Communicatie partner bij CuraMare en dé vraagbaak voor het sociale intranet: "CuraNet is een mooi platform omdat er zoveel mee te doen is. Via het platform kunnen we ruim 3700 medewerkers bedienen die werken op verschillende locaties."

CuraMare: Mirjam Nelis en Elma Tanis

V.l.n.r.: Mirjam Nelis en Elma Tanis

Over sociaal intranet CuraNet

Verbinden

Het sociale intranet is ruim 10 jaar geleden opgericht. CuraMare ging destijds een eilandbreed samenwerkingsverband aan en de verwachting was dan ook dat de organisatie groter werd. Het platform was gericht op verbinding en werd in eerste instantie vooral informatief ingezet. Inmiddels wordt er gebruik gemaakt van de verschillende faciliteiten. Zo heeft een van de ziekenhuizen een eigen groep opgezet om met externen te kunnen samenwerken. Mirjam: "CuraNet draagt daarnaast ook bij aan een goede werk-privébalans. Er worden geen berichten via privémails of apps gestuurd, in plaats daarvan wordt werkgerelateerde informatie geplaatst op CuraNet."

Digitaliseren

De aanleiding voor het platform had ook te maken met de wens om te digitaliseren. "CuraMare wilde daarbij gebruik maken van één systeem: CuraNet", licht Margret toe. "Door de jaren heen zijn we als organisatie digitaal vaardiger geworden. Het begon ermee dat teams en afdelingen een eigen groep kregen op het platform. Deze groepen zijn inmiddels kleine huishoudens. Waar er voorheen briefjes werden achtergelaten op bureaus of in schriftjes, wordt er nu voornamelijk via CuraNet gecommuniceerd." Er worden bijvoorbeeld ook geen nieuwsbrieven meer per mail gestuurd. Margret: "Mail verdwijnt in de massa, om die reden wordt nieuws gedeeld in de daarvoor bestemde groepen."

Informatie delen en opdoen

"Je kunt overal op zoeken op het platform", licht Elma toe, "op zowel informatie als medewerkers in de Wie is wie." Elk specialisme binnen CuraMare heeft een eigen groep en alle relevante informatie is te vinden in die groep, zo ook de notulen van de verschillende overleggen. Voor overleggen worden evenementen aangemaakt op CuraNet. In een evenement zie je wie zich heeft aangemeld of wie zich nog niet heeft aangemeld. Mirjam: "Evenementen maken op zo'n manier inzichtelijk welke onderwerpen wel of niet worden gedragen binnen de organisatie."

Starten met een sociaal intranet #tip

"Gun medewerkers de tijd om het sociale intranet te ontdekken. Stimuleer om te klikken en te zien wat er dan gebeurt. Op een gegeven moment weet je waar alles staat", aldus Mirjam. Bij CuraMare is er ook nagedacht over het organiseren van sessies en/of presentaties, in de zorg is daar helaas niet altijd tijd voor. Wel is CuraNet een vast onderdeel in het inwerkprogramma voor nieuwe collega's. Elma: "Tijdens introductiedag voor nieuwe medewerkers geef ik vijftien minuten uitleg over CuraNet. Ik neem de nieuwe collega's erdoorheen en adviseer ze om lid te worden van relevante groepen."

Sociaal intranet een boost geven #tip

"Bij CuraMare worden nieuwtjes alleen gedeeld via CuraNet. Kom je niet op CuraNet, dan mis je dus ook de nieuwtjes", vertelt Elma. "We zien dat daardoor ook de nieuwsgierige collega's naar het platform komen." Een actie opzetten via het sociale intranet werkt ook goed. "Als er gratis in de titel staat, wordt het bericht altijd gelezen", merkt Mirjam op. Zo zijn er verschillende keren gratis saunabonnen aangeboden via CuraNet. Een keer werden er duizend bonnen aangeboden. "Deze waren binnen een ochtend weg. Juist degenen die zeiden dat ze geen gebruik maken van het platform, meldden zich voor de bonnen."

De truc is om een juiste trigger in de titel te zetten. Berichten met de titels 'BMW voor elke medewerker' en 'Ons ziekenhuis verdwijnt' werden bijvoorbeeld heel goed gelezen. In het eerste geval ging het bericht over bedrijfsmaatschappelijk werkers en dus niet de auto, in het tweede moest de titel vooral niet te letterlijk worden opgevat.

Wat als CuraNet er morgen niet meer zou zijn?

"Je start met CuraNet, het platform is niet weg te denken", aldus Margret. Het is wel belangrijk om medewerkers te begeleiden bij het gebruik van het platform. Werken met een sociaal intranet vraagt om een verandering in gedrag. "Je hoort nog weleens gemor van sommige senior medewerkers omdat ze geen documenten meer mogen plaatsen op de gedeelde Z-schijf. Toch zie je dat uiteindelijk alles wordt gedeeld op CuraNet."

Voor Mirjam ligt de vraag iets gevoeliger: “Als ons sociale intranet er morgen niet meer zou zijn? Dan ga ik me ziekmelden! Het platform is de grootste informatiebron binnen CuraMare en met één druk op de knop kan je 3700 medewerkers voorzien van informatie. Zonder CuraNet zou dit veel omslachtiger worden en ook meer tijd kosten.”


Ook interessant

Air France-KLM: social collaboration software in de kern van het werk
community commercieel
Online community Profportaal Zorg: de kracht van het collectief
community branchevereniging zorg
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.