Grenzeloos elkaar vinden via sociaal intranet OIDOSplein

Madeleine
Communicatieprofessional

Deel

Een centraal ontmoetingspunt voor Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen

"We staan naast je en we zijn dichtbij": Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen helpt gezinnen en draagt bij aan oplossingen van vraagstukken in de wijk en de stad. Met acht Buurtteams verspreid over de wijken van Nijmegen zijn ze altijd dichtbij. Er werken meer dan honderd gezinswerkers die veel onderweg zijn, op huisbezoek. Hoe organiseer je alle relevante informatie voor medewerkers zo dat die overal binnen handbereik is? Via sociaal intranet OIDOSplein: een centraal ontmoetingspunt voor Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen.

Grenzeloos elkaar vinden

"OIDOSplein faciliteert de natuurlijke manier van samen werken die je op de werkvloer hebt", aldus Paulien Koenraadt, Adviseur Organisatieontwikkeling bij Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen. "Je stelt een vraag in de open ruimte en weet van tevoren niet wie er op zal reageren." Hoewel het in het begin spannend was om vragen te stellen of informatie te delen op OIDOSplein zorgt de openheid van het platform er ook juist voor dat je een vraag met zorgvuldigheid formuleert.

"Tot nu toe wordt er veel gereageerd op bijvoorbeeld nieuw beleid." Daarnaast worden er sinds de lancering van het platform meer vragen gesteld en wordt meer informatie gedeeld. Op die manier wordt zichtbaar wat er binnen de organisatie speelt en waar er behoefte aan is. Het platform is daarmee een goede afspiegeling van de organisatie.

Cocreëren en doorontwikkelen

"Winkwaves denkt mee en denkt verder, niet beperkend", aldus Paulien. "De software Harmonics kent weinig beperkingen, werkt erg intuïtief en biedt een goede balans tussen wat de klant wil en de leverancier op basis van ervaringen aanraadt. Je begint niet blanco, maar met een goede basis waar je vervolgens bijna alles mee kunt wat je wilt. Natuurlijk wordt er ook een keer nee gezegd op een ontwikkelwens, maar die 'nee' wordt altijd beargumenteerd."

Bij de doorontwikkeling Harmonics worden de wensen van klanten en de visie van Winkwaves als leidraad aangehouden. Belangrijke onderdelen van die visie zijn volgbaar werken en cocreatie, zowel in het product Winkwaves Harmonics, als in de manier waarop Winkwaves samenwerkt met haar klanten. "Dat blijkt bijvoorbeeld uit de thema- en ontwikkelsessies die Winkwaves regelmatig organiseert voor klanten en samenwerkingspartners."

Om cocreatie te faciliteren heeft Winkwaves ook een eigen communityplatform opgericht: CoCo. "Via CoCo kan ik met andere klanten van Winkwaves sparren over de mogelijkheden van het platform, en bijvoorbeeld ook over inhoudelijke zaken als hr-beleid." Het communityplatform biedt een platform waar je op een laagdrempelige manier elkaar vragen kunt stellen en verder kunt helpen. "Je hoeft er geen formele routes te volgen. Het platform is vergelijkbaar met een platte organisatie."

Een meegroeiend platform

OIDOSplein is in juli 2021 gelanceerd, Paulien is zelf sinds januari 2022 betrokken bij het platform. Bij de start lag de focus eerst op het organiseren van de statische informatie. Deze informatie was overgenomen van kennispartner Lokalis, die ook werkt met een platform op basis van Winkwaves Harmonics. Paulien heeft zich vervolgens ingezet om het platform verder uit te bouwen tot een sociaal intranet passend bij de visie van Buurtteams Jeugd en Gezin Nijmegen, met focus op vindbaarheid en interactie.

Bij het uitbouwen van het platform heeft Paulien de hulp ingeroepen van consultant Elvike en vormgever Bram. Samen hebben zij gekeken naar de inrichting en vormgeving van het platform om de vindbaarheid van informatie te verbeteren en om interactie toe te voegen. "Het vernieuwde design nodigt uit om in het platform te duiken", aldus Paulien. "Het zou mooi zijn als we Winkwaves Harmonics ook in kunnen zetten voor inwoners en gezinnen. Om gezinnen bij elkaar te brengen zodat ze elkaar verder kunnen helpen." Al is dat nog een toekomstwens. Voor nu ligt de focus op uitdagingen als volgbaar en ook projectmatig werken.


Ook interessant

Begin de dag goed met CuraNet
sociaal intranet zorg
Air France-KLM: social collaboration software in de kern van het werk
community commercieel
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.