Praktijkverhaal

Sociaal intranet voor Lentis

Milou
Consultant

Deel

In 2012 is zorginstelling Lentis gestart met een innovatieprogramma om processen te vernieuwen en eHealth te integreren in de reguliere zorg. Harmonics wordt ingezet als interactief platform LentisNet voor kennisdeling, communicatie en online samenwerking tussen medewerkers en partners. De 4300 medewerkers verspreid over 100 locaties zijn zo in staat om werkprocessen efficiënter in te richten, overzichtelijker en plaats- en tijdsonafhankelijk te werk te gaan en elkaar daarin als collectief te versterken.

Beter samenwerken door verbinding te leggen

Alvorens Harmonics omgeving LentisNet organisatiebreed gelanceerd kon worden, is er de nodige tijd, liefde en aandacht in gestopt. Projectmanager eHealth Rob van der Vloed, "De implementatie en innovatie moest gefaciliteerd worden op de werkvloer." Daarom zijn ze bij Lentis eerst van start gegaan met een uitgebreid gebruikersonderzoek onder 1000 respondenten, alvorens zij het platform gingen "invullen" en uitrollen met een klein team. 

Een uitrol vóór de echte uitrol dus, waarbij een pioniersgroep van 600 medewerkers meehielpen om het platform zo in te richten dat het intranet zo goed mogelijk aan ging laten sluiten op hun dagelijks werk. Duidelijk is geworden, dat de professionals moeten wennen aan een interactieve vorm van werken, en de verschuiving van push naar pull: medewerkers moeten zelf informatie vergaren op het platform, in plaats van het vluchtig doorlezen van hun e-mails.

Medewerkers stimuleren en faciliteren

De weerstand voor onder andere de 24/7 toegang tot een online werkomgeving, of het integreren van LentisNet in het dagelijks werk wordt opgevangen door werk- en inspiratiesessies met afdelingen, teams én individuen. Het wordt steeds duidelijker dat begrip en enthousiasme de boventoon gaan voeren. Men vindt elkaar nu sneller en vaker als zij met overlappende projecten bezig zijn. 

De truc? Rob, "We zijn nog volop bezig zorgafdelingen te motiveren om gebruik te maken van het platform. We gaan met ze in gesprek en laten de meerwaarde van het platform in hun dagelijkse werkzaamheden naar voren komen: beter kunnen samenwerken door verbinding te leggen."


Ook interessant

Online community Profportaal Zorg: de kracht van het collectief
community branchevereniging zorg
Grenzeloos elkaar vinden via sociaal intranet OIDOSplein
sociaal intranet zorg
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.