Praktijkverhaal

Social collaboration bij Air France-KLM

Milou
Consultant

Deel

Het social business platform i-share van Air France-KLM lééft. Colin Wells, communitymanager van i-share is daar heel duidelijk over: “We merken dat i-share niet alleen toegevoegde waarde biedt aan de commerciële organisatie, maar ook voor andere afdelingen binnen AFKL." Tijdens het Winkwaves seminar: 'Samen sterker met Social Enterprise Software' toont Colin het belang van communitymanagement in de ontwikkelingen van i-share.

Wereldwijd samenwerken bij de commerciële divisie

"Communitymanagement speelt een cruciale rol in het succesvol maken van social business" stelt Colin. I-share is het social business platform van de commerciële divisie van Air France-KLM. Een ideaal in uitvoering als het gaat om verbinden over organisatiegrenzen heen. Met 8.000 deelnemers en een drastisch verminderd gebruik van e-mail met maar liefst 90% legt Colin uit dat het niet gaat om de techniek, maar om de mindset.

Tijd, liefde en aandacht

Een mindset die met de nodige tijd, liefde en aandacht is gevormd. Zo zijn ze bij Air France-KLM begonnen in een klein projectteam en het werven en inzetten van ambassadeurs. Met vijf pilotgroepen is i-share vervolgens al cocreërende uitgerold en ingevuld. Inspiratiesessies en live demonstraties zijn ingezet om medewerkers te informeren en te stimuleren. "Soms voor twee personen, soms voor dertig" en altijd met het uitgangspunt dat i-share relevant moet zijn in de dagelijkse werkzaamheden van de gebruiker.

Indrukwekkende resultaten

Hedendaags werkt, deelt en communiceert circa 80% van de commerciële divisie seriously social via i-share. Ruim 40% daarvan is regelmatig actief op het platform. In die twee jaar is het aantal groepen van 5 stuks naar 1200 project-, proces-, kennis- en teamgroepen gegroeid en boeken individuele veranderingen indrukwekkende resultaten. Zo zorgt de Commercial Flexibility groep - een groep met guidelines en regels in het omgaan met de lokale markt - op i-share er voor dat de verantwoordelijke medewerker nu slechts 15% van zijn tijd kwijt is aan het aanpassen en invoeren van deze documenten, waar hij eerder fulltime bezig was via e-mail.

Social interview met Colin Wells, communitymanager i-share

In het social interview van november 2013, hebben we gedurende een week een online conversatie met Colin Wells gevoerd, waarbij ieder antwoord weer een nieuwe vraag opleverde. Uitgebreid gaat Colin in op de eisen die aan hem als community manager gesteld worden, op de verwachtingen van Air France-KLM en de uitdaging van een multiculturele organisatie. “We zochten al een aantal jaar naar een tool om alle collega's, uit verschillende landen, met hun eigen skills en werkwijzen samen te laten werken.” Begin 2012 leidde deze zoektocht naar Winkwaves en de social business software Harmonics.

De doelstellingen voor 2014 zijn ambitieus. Het internationale karakter van i-share krijgt gestalte met onder meer de aanstelling van een fulltime community manager in Frankrijk. En i-share moet doorgroeien tot de "collaboratieve schil" boven andere veel gebruikte applicaties (Sharepoint, sales tooling etc.) binnen het bedrijf. In al deze veranderingen trekken Air France KLM en Winkwaves als strategische partners op.


Ook interessant

Online community Profportaal Zorg: de kracht van het collectief
community branchevereniging zorg
Grenzeloos elkaar vinden via sociaal intranet OIDOSplein
sociaal intranet zorg
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.