Blog

Sociaal platform voor onderwijsinnovatie door Samsung

Milou
Consultant

Deel

Op het nieuwe Samsung-platform Smart Sharing "is 'delen' het nieuwe vermenigvuldigen" zo stelt Marcel Kesselring, communitymanager van het onlangs gelanceerde onderwijsinnovatieplatform. Een platform gericht op het faciliteren van onderwijsprofessionals om slimmer te delen, te leren en les te geven. Een idee uit de koker van het Smart Education Hub (SEH)-programma van Samsung.

Sociaal intranet voor onderwijsinnovatie

Smart Sharing is gebouwd met social enterprise software Harmonics en in samenwerking met Innofun opgezet. Kesselring: "Het Smart Sharing-platform heeft de vorm van een sociaal intranet. Gebruikers moeten eerst een profiel maken om vervolgens content te kunnen posten en lezen." Een vorm waarin het delen en borgen van kennis en ervaring geheel in het teken staat van de ambitie om het onderwijs in Nederland toekomstproof te maken.

Smart Sharing in de praktijk

Ingrid Wells, kleuterjuf van Brede School Merenwijk in Leiden, nam het initiatief en is nu regelmatig te vinden op het Smart Sharing Platform waar ze met haar collega's kennis en informatie uitwisselt. Ingrid: "Het is een mooie en efficiënte manier om kennis met elkaar te delen. Het ziet er aantrekkelijk uit en er is een diversiteit aan manieren om iets met elkaar te "vertellen" en "bespreken" op het platform, bijvoorbeeld met tekst en plaatjes maar ook met video.

Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met het enthousiast maken van collegae hiervoor en heb het platform nog niet in zijn totaal benut. Op dit moment ben ik aan het ontdekken wat een schat aan informatie hier op te vinden is en hoe wij, als team, het maximale eruit kunnen halen."

Op een goede, duidelijk manier communiceren

"Onze nieuwe opzet van de kleuterklassen zorgde ervoor dat we met zes deeltijd leerkrachten op een goede, duidelijke manier moesten communiceren. Dit was voor mij een ideale manier om dat op het platform uit te proberen. Ik heb in eerste instantie een groep aangemaakt, waarop ik de agenda en gebeurtenissen voor de komende maand zette, waar we de overdracht konden doen en waar we documenten konden plaatsten.

Ik ben erg blij om te zien dat het werkt en dat mijn collegae het ook als heel prettig ervaren. De verschillende communicatiemiddelen die we hiervòòr gebruikten (telefoon, whatsapp, e-mail) zorgde ervoor dat niet iedereen altijd op de hoogte was waardoor er nog steeds hiaten konden ontstaan in de informatie en de taken die ze moesten uitvoeren. Nu alles centraal gedeeld wordt loopt het allemaal veel soepeler. Ik ben van plan om het platform verder de school in te trekken, zodat mijn hele team hiermee aan het werk gaat.

Verder zijn we aan het onderzoeken of we het platform ook als communicatiemiddel voor ouders kunnen gaan gebruiken. Niet alleen kunnen ouders het platform gebruiken om informatie te vinden over belangrijke onderwijsnieuwtjes, maar we kunnen op een duidelijke manier onze info kwijt. Het voordeel kan zijn dat ouders dmv chatsessies nog meer betrokken raken bij het onderwijs van hun kind."


Ook interessant

6 tips voor een actieve online community
communitymanagement tips
Harmonizer & Harmonics: can't go wrong
samen werken samenwerkingspartner
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.