Whitepaper

3W Partner Plaza: de community voor partners van rijksmedewerkers

Madeleine
Communication professional

Deel

Als partner van een rijksmedewerker die woont en werkt in het buitenland verhuis je mee naar een onbekende plek. Een plek waar je niemand kent en waar je van zelfstandig opererend individu bent geworden tot 'partner van'. Om een uitzending makkelijker en leuker te maken voor de partners richtte 3W (Werken voor Nederland WereldWijd) van het Ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen jaar het communityplatform 3W Partner Plaza op.

Met het communityplatform wil 3W de doelgroep een eigen plek bieden. Een plek waar de organisatie partners kan informeren over de impact van het verhuizen naar en het verblijven in het buitenland. En - belangrijker nog - waar de partners gelijkgestemden kunnen ontmoeten en onderling ervaringen en adviezen kunnen uitwisselen.

Nuttig, noodzakelijk en leuk

3W ondersteunt de medewerker en de gezinsleden voorafgaand, tijdens en bij terugkeer van de uitzending naar een diplomatieke vertegenwoordiging in het buitenland of naar het Caribisch deel van het Koninkrijk. 3W organiseert voorlichtingsbijeenkomsten en publiceert relevante informatie op de website van de organisatie. 3W Partner Plaza is een aanvulling en een extra instrument voor de partners om kennis en ervaringen uit te wisselen over landenspecifieke zaken en uitdagingen waar partners tegenaan kunnen lopen tijdens de uitzending.

3W Partner Plaza is dan ook enerzijds een plek voor 3W, waar de organisatie partners kan informeren over algemene zaken zoals cursussen 'Werken in het buitenland' en over specifiekere zaken zoals landenrapporten waarin de situatie van het betreffende land staat beschreven. Anderzijds een plek voor de partners zelf, waar zij de informatie kunnen aanvullen met hun eigen ervaringen en adviezen.

"Naast het nuttige en noodzakelijke, hopen we dat het platform een plek wordt voor leuke dingen", licht Sander Timmers toe. Sander is de projectleider van 3W Partner Plaza en is ervaringsdeskundige. Hij is vijftien jaar lang als 'partner van' mee geweest op drie uitzendingen. Waar hij bij de eerste uitzending als partner goed werd opgevangen in het buitenland, werd er bij de laatste twee plaatsingen minder naar elkaar omgekeken. "Voor mij persoonlijk was dit geen probleem, maar voor anderen is dit moeilijker." 3W Partner Plaza biedt de mogelijkheid om voorafgaand aan de uitzending in contact te komen met andere partners op de post en daardoor kunnen ze in een vroeg stadium al bij elkaar terecht voor uiteenlopende zaken: van advies tot 'insider tips' tot een luisterend oor.

Op 3W Partner Plaza kun je elkaar makkelijk benaderen en de verbinding met elkaar zoeken. In je profiel op het platform kun je onder andere aangeven in welke regio je zit en of je beschikbaar bent als buddy om nieuwe partners in die regio te begeleiden. In de 'Wie is wie', het overzicht van communityleden, kun je vervolgens hierop filteren. Al vooraf aan de uitzending weet je wie er nog meer in die regio verblijft en kun je eventueel contact leggen met een buddy om adviezen op te vragen. De buddy kan op zijn beurt een partner verwelkomen in de regio, bijvoorbeeld door een borrel te organiseren.

Verder lezen?

Download de whitepaper!

Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.