Praktijkverhaal

Sociaal intranet voor Spirit

Milou
Consultant

Deel

Spirit Jeugd en Opvoedhulp heeft ruim 1000 medewerkers verspreid over wel 100 locaties in de omgeving Amsterdam. Daarmee helpen zij jaarlijks 7000 gezinnen met opvoeden en 1400 pleeggezinnen. Na een try-out met Yammer en een enthousiast Raad van Bestuur is er intern gepleit voor easycratie en wiki-spirit. De wens om alle kennis vast te leggen zoals Wikipedia dat doet, zonder autoriteit en toegankelijkheid voor een ieder. Dit in combinatie met het besturingsmodel van Spirit dat sinds juni 2013 is ingericht op "zelfsturing" creëerde de behoefte om volledig digitaal te kunnen samenwerken.

Actuele informatie én collega's altijd binnen handbereik

Een volwaardig sociaal intranet op basis van Harmonics werd geboren, en in mei 2013 werd sociaal intranet Spirit (s!S) uitgerold. Sindsdien zijn community coach Evelyn Visschedijk en ondersteunend beheerder Reynold van der Heijden druk in de weer om de community te integreren in de dagelijkse werkzaamheden van medewerkers. Ten tijde van zelfsturende teams en een slinkende managementlaag een interessante klus, "iedereen maakt zijn eigen transitie mee, maar het is wel belangrijk om constant te stimuleren, de boodschap te herhalen en het blijven benadrukken."

Kennis delen, communiceren en organiseren

De wijze van kennis delen, communiceren en organiseren in Winkwaves Harmonics sluit naadloos aan op de invoering van het nieuwe werken, de mobiele werkplekken en de (zelfsturende) werkteams bij Spirit. Naast sociale interactie is het volledig digitaal kunnen samenwerken daarbij onmisbaar. Met het responsive design en de mobiele toegankelijkheid faciliteert het sociale intranet s!S, "actuele informatie én collega's altijd binnen handbereik."

Sociaal intranet in de praktijk

De reacties zijn positief. Evelyn Visschedijk, s!S-coach: "Juist de combinatie van sociale media met een kennisdatabase maakt dit systeem waardevol (...) alle medewerkers van Spirit [kunnen] heel eenvoudig contact onderhouden met collega’s, samenwerken en kennis delen op verschillende tijdstippen en locaties, ongeacht je team of functie."

Met resultaat, zo mag er trots gesteld worden dat er in februari 2018 van de inmiddels 1400+ deelnemers 48% een bijdrage levert, 49% een profielfoto heeft en er gemiddeld 23.8 reacties per persoon zijn gegeven. Evelyn: "s!S is de centrale kennisdeel- en samenwerkplek binnen Spirit. Als je niet op s!S zit, en ze zijn er echt nog, dan denk ik: hoe heb je dat gedaan?!"

Garage2020: een initiatief van Spirit

Garage2020 heeft de ambitie om de jeugdzorg uiteindelijk overbodig te maken, door ideeën en oplossingen voor problemen te vinden die bijdragen aan een kansrijk leven. Winkwaves houdt wel van radicaal anders organiseren en we ondersteunen de Garages met plezier door het bieden van onze social enterprise software Harmonics voor het online kennis delen en samenwerken. Lees hier meer over Garage2020


Ook interessant

Online community Profportaal Zorg: de kracht van het collectief
community branchevereniging zorg
Grenzeloos elkaar vinden via sociaal intranet OIDOSplein
sociaal intranet zorg
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.