Praktijkverhaal

Sociaal intranet voor Reinier de Graaf Groep

Milou
Consultant

Deel

"In 2016 het meest verbonden ziekenhuis van Nederland zijn" besloot het ziekenhuis voor regio Delft en omstreken Reinier de Graaf Groep (RdGG) begin 2013. Sociaal intranet ReinierNet, gemaakt met social software Harmonics bleek daarin een belangrijke eerste stap. In samenwerking met specialisten van PMtD en Guido Pater in de rol van projectleider, zijn we inmiddels ruim een jaar verder en blijkt ReinierNet een succesvolle mix te vervullen van zenden, werkondersteuning en sociale verbondenheid.

Next practice: een sociaal intranet in de Zorg

Met zijn presentatie afgelopen november bij J. Boye 2013, bood Guido een kijkje achter de schermen van het implementatieproces en adoptie van een sociaal intranet binnen de zorg. Met verschillende stakeholders, diverse doelgroepen medewerkers en een variatie aan werktijden- en ritme's, een complexe klus. Een klus die door onder andere het organiseren van inspiratiesessies, best practices, extra support en individuele begeleiding tot een succesvol actief en sociaal intranet heeft geleidt.

Een goed geïmplementeerd sociaal intranet, en dan?

Na de implementatie ben je er nog niet, zo bleek uit het verhaal van Marcel Hoogland, manager Communicatie bij Reinier de Graaf (RdG): "Het doorbouwen en het een succes houden is moeilijk, dat zit hem in de mensen." Tijdens het Winkwaves seminar "Een waardevol sociaal intranet in de zorg" deelde Marcel welke uitdagingen aan bod kwamen toen het intranet geïmplementeerd en gelanceerd klaarstond voor gebruik.

Tijd, liefde en aandacht

Zo werd duidelijk dat het platform voor de zorg- en stafafdelingen op verschillende manieren werd ingezet: de één deelde er lief en leed, terwijl de ander het bij het delen van corporate informatie hield. Ook de mate van gebruik verschilde onder diverse afdelingen. Waar de zorgmedewerkers en het topmanagement welwillend participeerden, bleek er weerstand bij het middle management. Onder andere via inspiratiesessies en één-op-één ondersteuning werd deze weerstand met tijd, liefde en aandacht omgezet naar een succesvolle adoptie van het platform.

Cijfers na één jaar, maart 2014

ReinierNet heeft slechts 5 maanden nodig gehad om live te kunnen gaan, binnen een jaar groeide dit uit tot onderstaande cijfers:

 • Aantal bezoeken: bijna 14.000
 • Aantal pagina’s bekeken: bijna 340.000
 • Aantal actieve groepen: 343 (31 nieuwe in maart)
 • Bezoekduur: bijna 5 minuten per bezoek
 • Populairste onderdeel: wie is wie (smoelenboek)
 • Aantal bijdragen: ruim 8.500 (1400 nieuwe in maart)
 • Aantal zoekopdrachten: ruim 8.500 (dalende trend vanwege toenemende bekendheid met beschikbare informatie)

Cijfers anno februari 2018:

 • Aantal gebruikers: 5000+
 • Aantal actieve bezoekers: 75%
 • Publieke bijdragen p.p.: 7.8 gemiddeld
 • Reacties p.p.: 7.6 gemiddeld

Meer weten? 

Download ook de whitepaper over ReinierNet, het sociaal intranet van Reinier de Graaf:


Ook interessant

Online community Profportaal Zorg: de kracht van het collectief
community branchevereniging zorg
Grenzeloos elkaar vinden via sociaal intranet OIDOSplein
sociaal intranet zorg
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.