Praktijkverhaal

Sociaal intranet voor Ambulance IJsselland

Madeleine
Communication professional

Deel

Wat begon met de ambitie om drukke ambulancemedewerkers op een sociale manier te helpen bij hun dagelijkse werkzaamheden, is uitgegroeid tot een waardevol platform waar iedereen de kans krijgt om écht mee te denken. Ambuplein, het sociale intranet van Ambulance IJsselland, heeft gezorgd voor meer onderlinge interactie, kennis delen en dialoog.

Begin 2015 kwam uit een uitgebreid onderzoek van Ennuonline en een samengestelde pioniersgroep binnen de organisaties naar voren dat er slagen gehaald kunnen worden op het gebied van communicatie, kennisuitwisseling en structuur. Een sociaal intranet bleek dit én de verbinding tussen de medewerkers te versterken en transparant te maken.

Onmisbaar onderdeel van het dagelijks werk

Het sociale intranet Ambuplein van Ambulance IJsselland is in april 2016 gelanceerd en is inmiddels uitgegroeid tot een onmisbaar onderdeel van het dagelijks werk. Onder leiding van Guido was sinds de implementatie van het platform een verandertraject ingezet, waarbij het platform is ingericht als verbinder van werkvloer en MT. Communicatieadviseur Milou van de Streek: “Mensen vinden er hun rooster, ze zien waar wegwerkzaamheden zijn, kunnen een melding doen als materialen op de auto defect zijn. En ga zo maar door.”

Door de lancering van Ambuplein krijgt iedereen de kans om écht mee te denken op verschillende kennisgebieden. Voor ambulancemedewerkers die veelal onderweg zijn is het tevens een uitkomst om protocollen direct te raadplegen, het weer en wegopbrekingen te checken en collega's vragen te stellen over ervaringen en situaties die op het pad van een ambulancemedewerker terecht komen.

Belang van communitymanagement en -managers

De organisatie Ambulance IJsselland telt 280 medewerkers. Daarbij gaat het onder andere om medewerkers op de meldkamer, kantoorpersoneel, ambulanceverpleegkundigen en – chauffeurs. De organisatie maakt veel werk van communitymanagement.

Milou van de Streek en Ingrid Woltinge besteden elk acht uur per week aan communitymanagement. Dat is veel in vergelijking met andere zorgorganisaties. Daar is dit vaak een bijzaak en kan de communicatieadviseur er hooguit een paar uur per week aan besteden. Milou: “We lossen technische ongemakken op, coachen collega's, helpen mensen met bijvoorbeeld het maken van groepen et cetera.”

Ambuplein blijft in de loop van de jaren groeien. Hoe dat kan? “Je moet blijven investeren en meegaan met de ontwikkelingen in je organisatie", aldus Ingrid. Het bijzondere is dat Ingrid normaal op de ambulance werkt als zorgambulancebegeleider. “Doordat ik dagelijks contact heb met collega’s, weet ik waar ze tegenaan lopen en kan ik ze makkelijk helpen als ze tegen problemen met het intranet tegenkomen.”


Ook interessant

Online community Profportaal Zorg: de kracht van het collectief
community branchevereniging zorg
Grenzeloos elkaar vinden via sociaal intranet OIDOSplein
sociaal intranet zorg
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.