Praktijkonderzoek Sociaal intranet

Rene
Oprichter en CEO

Deel

Van zenden naar verbinden, dat is de overgang van intranet naar sociaal intranet geweest. Een dynamisch netwerk voor informatie, interactie en ontwikkeling om organisaties en medewerkers verder te brengen. Maar, wat zijn nou de uitdagingen, kansen en relevante lessen uit meer dan 10 jaar sociaal intranet? We deden onderzoek naar sociaal intranet. Op deze pagina lees je meer over uitdagingen en succesfactoren en download je alle onderzoeksresultaten.

Wat moet een intranet doen?

Je bent je aan het oriënteren op een sociaal intranet, of je hebt al een online platform: waar gebruik je het dan voor? Door na te denken over wat je van een intranet verwacht, of wat het doel is, zorg je dat de uiteindelijke inrichting beter aansluit bij je ambitie. Denk bijvoorbeeld aan het intranet als digitale werkplek, het intranet als bron voor informatie of het intranet als online brainstormruimte.

Op zoek naar inspiratie? Dit zijn drie veelvoorkomende wensen of proposities uit onderzoek onder intranetgebruikers:

  1. Het sociale intranet als startpunt van de dag
  2. Het sociale intranet om verbonden samen te werken
  3. Het sociale intranet om als organisatie te groeien en te ontwikkelen

Als je weet wat het doel is, kun je ook beter inspelen op uitdagingen bij implementatie. En door je bewust te zijn van de ambitie en kansen, maak je van jouw intranet een doorslaand succes.

Uitdagingen bij een sociaal intranet

Een sociaal intranet bestaat rond drie kernonderdelen: de techniek van het platform, de informatie die wordt gedeeld en de participatie van deelnemers. Een logisch gevolg is dat deze onderdelen ook hun bijbehorende uitdagingen hebben. Tot slot is er ook nog de uitdaging als het gaat om de positionering van het platform.

  • Technische uitdagingen, zoals lange laadtijden, koppelingen met andere systemen of de gebruiksvriendelijkheid van het platform. Gelukkig is er goed nieuws: uit het onderzoek blijkt dat de techniek tegenwoordig dik op orde is, fijn!
  • Informatie: statische informatie vindbaar maken en zendende informatie onder de aandacht brengen zijn twee doelen in het intranet. Ook dit onderdeel blijkt bij de meeste respondenten geen grote uitdaging te zijn.
  • Participatie: hoe stimuleer je dat mensen actief meedoen? Dat ze reageren, bijdragen en volgbaar werken. Communitymanagers spelen hier een belangrijke rol.
  • Positionering: hoe verhoudt het sociale intranet zich tot andere systemen? Kortom, hoe valt het intranet in het bredere communicatielandschap.

Niet elke organisatie loopt tegen al deze uitdagingen aan. Zeker niet als je je bewust bent van deze mogelijke pijnpunten én hoe je ze overwint. Benieuwd hoe je van intranetuitdagingen intranetkansen maakt? Download het praktijkonderzoek.

Succesfactoren van een sociaal intranet

Wij van Winkwaves zien meerwaarde in het intranet als volgbaar werken en participatie worden gestimuleerd. Uit het intranet onderzoek blijkt ook dat dit twee succesfactoren zijn van een sociaal intranet. Wanneer techniek geen drempel vormt en het intranet een centrale plek binnen de organisatie wordt, zul je hiermee successen boeken. In het praktijkonderzoek sociaal intranet lees je meer over de succesfactoren.

Over de onderzoekers

Bij Winkwaves maken wij evenveel werk van de software als van een goede participatiegedreven begeleidingsaanpak om meer mensen meer mee te laten doen. Ons motto is niet voor niks: It's more than a tool, it's a mindset. Voor het onderzoek hebben we deelnemers geworven via zowel onze eigen communicatiekanalen, als via oproepen door onafhankelijke (advies)bureaus op het gebied van sociaal intranet. De deelnemers hebben dan ook ervaring met platforms van verschillende leveranciers: Winkwaves, Microsoft, Embrace, Iris en Plek.

Naast het huidige praktijkonderzoek naar de succesfactoren van een sociaal intranet, hebben we eerder ook een onderzoek gedaan naar de Return on Intranet (ROI): hoe maak je een waardevolle investering van je sociale intranet? In dit onderzoek lees je hoe je de 'return on intranet' kunt realiseren op een drietal niveaus: operationeel, tactisch en strategisch.

Meer weten?

Lees verder in de whitepaper.


Ook interessant

Begin de dag goed met CuraNet
sociaal intranet zorg
Air France-KLM: social collaboration software in de kern van het werk
community commercieel
Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.