Whitepaper

6 tips voor een actieve online community

Madeleine
Communication professional

Deel

Je staat op het punt een online communityplatform te starten: een plek voor ontmoeting, inspiratie en cocreatie. Het platform neerzetten is één ding, maar hoe zorg je voor een actieve community? We hebben 6 tips van een communitymanager met ruim vijftien jaar ervaring.

Tip 1: wijs ambassadeurs aan

Wat is het voordeel van ambassadeurs? Vanaf de opzet van een online communityplatform kun je hen input vragen. Aan de hand van de input kun je de community verder ontwikkelen: wat hebben platformgebruikers nodig om aan de slag te gaan, is het platform wat ze ervan verwachten, missen ze nog niets? Door ambassadeurs vanaf het begin bij het proces te betrekken, wordt het communitymanagement bovendien breder gedragen dan door alleen een communitymanager.(*)

Tip 2: breng de community al voor livegang onder de aandacht

Kondig het platform - en natuurlijk de livegang ervan - via verschillende kanalen aan: zowel offline als online, zowel intern als extern. LinkedIn is een goed voorbeeld van een extern kanaal. Post een oproep voor aanmelden op de online community: je zult zien dat je ook relevante communityleden buiten jouw eigen netwerk bereikt.

Tip 3: maak een 'promotie-toolkit'

De toolkit is een hulpmiddel om communityleden te attenderen op het platform. Deze kan worden ingezet door de organisatie, partnerorganisaties en hun klantenservicemedewerkers. Wat zit er in die toolkit? Denk aan uitleg over de community, content voor socialmediaposts over het platform, een voorbeeld van een uitnodigingsmail en een onepager over het platform die als bijlage aan een e-mail kan worden toegevoegd.

Tip 4: hanteer een toegangsbeleid

Een community is bedoeld om te halen én te brengen, met die gedachte in het achterhoofd: wie zie je dan idealiter terug op het communityplatform? Als er naast organisaties of medewerkers ook experts welkom zijn, stuur dan aan op een verdeling van tachtig procent organisaties of medewerkers en twintig procent experts. Het idee hierbij: hoe meer gelijkgestemden er op het platform aanwezig zijn, hoe meer je je in elkaars situatie herkent, hoe eerder je geneigd bent om te delen. Om te beoordelen of iemand bij de community past, vraag je bij de aanmelding op het platform naar een motivatie.

Tip 5: laat leden 'in plukjes' toe

Voeg je nieuwe leden in één keer toe aan een communityplatform dan heb je veel accounts met lege profielen. Als nieuw lid is het dan makkelijk om te denken: "Alle profielen zijn leeg, dus hoef ik ook niet aan te vullen." Is het merendeel van de profielen juist wel ingevuld dan wil je niet als een van de weinigen een leeg profiel hebben. Spoor de leden aan om hun profiel in te vullen door bij het toelaten op het platform het belang hiervan toe te lichten.

Tip 6: activeer communityleden

Richt op de entreepagina van de online community een plek in voor nieuwe leden om zichzelf voor te stellen. Geef de nieuwe leden een extra duwtje in de rug door ze expliciet te verwelkomen in een (nieuws)update. In de update staat ook het verzoek aan die leden om zelf aan de slag te gaan met gespreksonderwerpen, vragen en het delen van ervaringen. Op die manier is zichtbaar wie zich waarmee bezighoudt en worden haakjes gecreëerd voor andere leden om bij elkaar aan te sluiten.


Verder lezen?

Download de whitepaper!

Neem contact op

Neem contact op

Wil je weten wat Winkwaves Harmonics voor jou kan betekenen? Laat je gegevens achter en wij nemen contact met je op. Bijvoorbeeld voor een goed (online) gesprek of een demo.